Ecoporc Shiga, Najaarsdip en Pest

Nieuw vaccin tegen oedeemziekte, Najaarsdip door het warme weer en Afrikaanse varkenspest in Rusland.


Vanaf 1 september is er een nieuw vaccin op de markt, Ecoproc Shiga, waarmee biggen beschermd kunnen worden tegen oedeemziekte. Het kan gegeven worden aan biggen vanaf 4 dagen d.m.v een eenmalige injectie.

De laatste maand horen we vaker dat zeugen een najaarsdip hebben. Dit kan te maken hebben met de warme periode van een paar weken terug, waardoor er een verminderde voeropname is geweest. Dit leidt tot energie tekort. Nu de dagen korter worden loopt ook de vruchtbaarheid terug, het is de kunst om de zeugen in de waan te laten dat de dagen lang blijven door de verlichting zo te regelen.

In Rusland, Wit-Rusland en Oekraine wordt geworsteld met de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. De ziekte is helaas nog niet onder controle. Het is raadzaam om alert te zijn en veel voorzorgsmaatregelen te nemen. De pest is goed herkenbaar, hoge sterfte. Roodverkeluring van de huid, braken, verwerpen, sloomheid en hoge koorts. Het virus wordt meestal overgebracht via transportmiddelen. Maar het kan ook tot zes maanden overleven in vleesproducten van geinfecteerde varkens. Geef dus nooit etensafval, zeker niet met vlees erin.

Deze onderwerpen staan uitgebreid in de nieuwsbrief van september elders op deze site onder kopje

"hier vindt u onze nieuwsbrieven"